Shahi Tukra / শাহী টুকরা ( With simple ingredients)







Ingredients:
7 pieces of white bread ( it’s better to have stale bread)
1 1/2 liter full cream liquid milk
1/2 – 3/4 th cup sugar ( according to taste)
3 small green cardamom, 1 small stick of cinnamon
Oil+ 1 tbl spoon Ghee ( for deep frying)
Rose water
Nuts and raisins for garnishing
1. Put milk in a deep bottomed pot , add cinnamon, cardamom in it and bring it to boil. Once it comes to a boil, reduce flame to low and allow to simmer stirring occasionally .Every 4 to 5 minutes, mix the malai/ shor (top of milk) that forms on the top and towards the sides of the vessel into the milk. Continue to do this until the milk is reduced to half of the original quantity. Add the sugar and now stir it frequently.
3. The same time heat oil and add one or two tbl spoon of ghee into the oil . That would make the shahi tukra smell like fried in ghee . Deep-fry the bread slices until dark golden and crispy . The color should not be light as the color gets lighter if soaked in milk.
4. Now immediately put the fried breads into the milk . Remove the breads from the milk after 40 second to 1 minute or until little soft . the breads should be soft but firm . If it is too soft , it will break apart and will get mushy after final pouring of the rabri over it . so just a little while to get the breads little soft and soaked completely .
Arrange the soaked bread pieces on to the serving dish .
উপকরন:
৭ পিস পাউরুটি ( বাসি বা দু এক দিনের পুরনো হলে ভাল)
১ ১/২(দের লিটার) ফুল ক্রিম দুধ
১/২ থেকে ৩/৪ কাপ চিনি (স্বাদ অনুযায়ী)
৩ তা ছোট এলাচ ,ছোট এক্টা দারুচিনি
তেল + ১ টেবিল চামচ ঘি, ভাজার জন্য
গোলাপ জল
বাদাম আর কিশমিশ (সাজানর জন্য )
১।একটা বড় গলার হাড়ি তে দুধ , ছোট এলাচ , দারুচিনি দিয়ে মৃদু আচে জাল দিতে থাকুন ।
মাঝে মাঝে নাড়িয়ে দিন যাতে নীচে পোড়া না লাগে। তবে খুব বেশি ঘন ঘন নাড়বার দরকার নেই । কিছুক্ষণ পরে দুধের চারপাশে এবং উপরে সর এর মতো পরবে। চারপাশ র উপরের সর দুধের মধ্যে হাল্কা ভাবে মিশিয়ে দিতে হবে।
এভাবে দুধ যখন অর্ধেক হয়ে আসবে তখন চিনি মিশিয়ে নিন ।চিনি মিশানোর পর ঘন ঘন নাড়তে হবে নইলে নিচে পোড়া লাগবে ।
৫। দুধ টা কে আরো কিছুক্ষণ জ্বাল দিয়ে ঘন ক্রিম এর মত করে ফেলুন।একদম ঘন থকথকে করা যাবে না , কারন এই রাবড়ি টা ঠান্ডা হলে আরো ঘন হয়ে যাবে। একটু ঠান্ডা করে রুটির উপর ঢেলে দিন। গোলাপ জল ছিটিয়ে দিন।
বাদাম কুচি দিয়ে সাজিয়ে ঠান্ডা পরিবেশন করুন।

Comments

Popular posts from this blog

Plain Rice Pollaw | Bengali Pollaw Recipe

Beef Kacchi Biriany | Gorur kacchi | গরুর কাচ্চি বিরিয়ানি

Nargisi kofta / kabab